Srbija na današnji dan: 1. septembar


:: Ilarion Ruvarac ::  Udruženje pravoslavnih sveštenika :: Politika, Vladislav F. Ribnikar :: OFK Beograd :: Mihajlo Mitrović :: Miodrag-Mile Bogdanović :: Zakon o administrativnoj podeli Srbije :: Prva konferencija šefova država i vlada nesvrstanih zemalja :: Marakana :: JAT  :: Svetsko prvenstvo u kajaku i kanuu na mirnim vodama u Kazanju

1. septembar kroz istoriju 

1832. - Rođen je srpski istoričar i sveštenik Ilarion Ruvarac  (Sremska Mitrovica, 1.9.1832 - manastir Grgeteg, 8.8.1905), osnivač srpske kritičke istorijske škole, član Srpske kraljevske akademije.

Obavio je pionirski posao kritičkog istorijskog istraživanja, suzbijajući nenaučne postupke u proučavanju srpske istorije.
Bio je profesor i rektor Bogoslovije u Sremskim Karlovcima, a od 1882. arhimandrit fruškogorskog manastira Grgeteg.

Godine 1888. Srpska kraljevska akademija ga proglašava za jednog od prvih redovnih članova, a pre toga to je učinilo i Srpsko učeno društvo, preteča Srpske kraljevske akademije 1869.godine.Ovaj čin je predstavljao počast, ne samo za Ruvarca, već za celokupni srpski narod.

Iako je bio često osporavan i zbog svog nepokolebljivog stava zapadao u velike neprilike, Ruvarac je dobijao mnoga priznanja, tako je 2004. godine uvršten u spisak 100 najznamenitijih Srba.
Dela: "Odlomci o grofu Đorđu Brankoviću i Arseniju Crnojeviću patrijarhu", "O knezu Lazaru", "Montenegrina", "O pećkim patrijarsima", "Kraljice i carice srpske"...
Više o Ilarion Ruvarcu: Istorijska biblioteka 

1889. - Na skupštini u Nišu delegati iz svih jugoslovenskih krajeva pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve osnovali su Udruženje pravoslavnih sveštenika.

1914. - Novinar, pokretač i urednik lista Politika, Vladislav F. Ribnikar umro je 1. septembra 1914. godine. Ribnikar je završio Višu gimnaziju i književnost sa filologijom na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Usavršavao se u Nemačkoj i Francuskoj, gde se bavio književno-prevodilačkim radom, a radio je i kao dopisnik jednog francuskog lista.

Vladislav F. RibnikarMeđu prijateljima koji su bili na specijalizaciji u inostranstvu dobio je podršku za pokretanje novina u zemlji, dnevni list Politika . Prvi broj Politike izašao je 25. januara 1904. godine na četiri strane i u tiražu od 1.300 primeraka.
U njemu Ribnikar u uvodnom članku Zadatak nezavisne štampe daje buduću programsku orijentaciju lista, ali i suštinu bavljenja novinarskim pozivom uopšte. 
Osnivač i prvi direktor Vladislav Ribnikar je bio glavni i odgovorni urednik Politike samo u prvoj deceniji njenog izlaženja. Poginuo je u sudbonosnom jurišu na planini Rožaj kod Loznice, dan nakon smrti svog brata Darka, urednika Politike. Ostavio je neizbrisivi trag u jugoslovenskom novinarstvu. (Izvor: RTS)
Kratka biografija Vladislav F. Ribnikara pročitajte .

1911. - Osnovan BSK (Beogradsi sportski klub) današnji  OFK Beograd
Na sastanku, koji je 6. jula 1911. godine održan u kafani «Ženeva», koja se nalazila na uglu Aleksandrove i Beogradske ulice, osnovan je jedan klub.
Posle izbora ove prve klupske uprave i pošto je izglasala pravila kluba, skupština je donela odluku da klupsko igralište bude podignuto na ustupljenom terenu beogradske opštine, na nekadašnjem Trkalištu (bivši hipodrom), gde se danas nalazi Tehnički fakultet.

BSK (Beogradsi sportski klub) današnji  OFK Beograd

Ime je usvojeno na predlog Miloša Ekerta, bankara «Praške kreditne banke», koji je dao ideju da se novoformirani klub zove Beogradski Sport Klub!

Pravila kluba odobrena su od uprave Grada Beograda, 1. septembra 1911. godine i tada je Beogradski sport klub zvanično počeo sa radom!

Usvojene su i boje kluba - tamno plavo - svetlo plava kombinacija, na predlog Milete Nedića - tadašnjeg centarfora, jer su to bile boje njegovog koledža - Šatlen u Ženevi gde je studirao, a po toj kombinaciji boja je kasnije klub bio poznat i dobio je nadimak «beogradski Plavi»!

Od prihoda sa prve naše odgrane utakmice sa Šumadijom (8:1), prilozima članova i ljudi iz Praške kreditne banke, naručeni su prvi dresovi u Pragu. Doneti su do Zemuna (Austrougarska) i nekoliko igrača je prešlo u Zemun, navuklo po 3-4 dresa na sebe da ne bi platili, za nas tada preskupu carinu i tako ih doneli u Beograd.

Istorijat na stranicama OFK Beograd 
1922. - Rođen Mihajlo Mitrović, arhitekta (Čačak, 1.9.1922). Diplomirao je 1948. na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Bio je stipendista Ujedinjenih nacija u Francuskoj i Danskoj 1950. U Urbanističkom zavodu Srbije, kao glavni projektant, uradio je generalne urbanističke planove za Zaječar, Trstenik, Pirot, Niš, Banju Koviljaču, Lazarevac, Vrnjačku Banju
Mihajlo MitrovićBio je direktor „Projektbiroa“ (1961-81). Godine 1980. izabran za redovnog profesora na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Projektovao je i jednu zgradu u Parizu. Jedan od najpoznatijih srpskih arhitekata u svetu. 
U njegova najznačajnija dela spadaju: odmaralište „Narcis“ na Zlatiboru, stacionar OUN u Banji Koviljači, hotel „Putnik“, Geneksove kule (Zapadna kapija), hram Sv. Vasilija Ostroškog u Beogradu; Vrnjački ciklus: topla voda Snežnik, Slatina, Rimski izvor, Jezero; veći broj stambenih zgrada po Srbiji... (Izvor: Wikipedia)

1923. - Rođen Miodrag-Mile Bogdanović pevač narodnih i starogradskih pesama (Beograd, 1. septembar 1923 - Beograd, 7. mart 2012.), po osnovnom zanimanju bio je građevinski inženjer.
Bio je autor više građevinskih objekata Radio-televizije Beograd i Udruženih radio stanica Srbije.
Ipak, najviše će ostati upamćen po prepoznatljivom glasu i pesmama "Fijaker stari", "Da smo se ranije sreli", i "Davno je bilo to", koje su se decenijama pevale.
Miodrag-Mile Bogdanović
Svoju prvu pesmu "Tiho noći" otpevao je 1944. godine na Radio Beogradu da bi decenijama kasnije njegov repertoar činilo više od 1.500 narodnih pesama, starogradskih melodija i romansi.
Mile Bogdanović je objavio više autobiografskih i stručnih knjiga iz oblasti narodne i starogradske muzike. Za doprinos srpskoj kulturi i umetnosti dobio je više državnih odlikovanja, među kojima su Vukova nagrada i Zlatni beočug.
Bio je predsednik Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije i Akademije estradne umetnosti Srbije. (Izvor: RTS)
Snimci pesama Miodraga -  Mitela Bogdanovića poslušajte
1939. - Nemačkim napadom na Poljsku počeo Drugi svetski rat
Petak je, 1. septembar 1939. Pola pet ujutro. Takozvane štuke, borbeni avioni nemačke avijacije, napadaju poljski grad Vielun. Nije bilo zvanične objave rata. Niko u Vielunu nije računao sa tim da će doći do napada. To je gradić bez ikakvog strateškog značaja, bez vojske. Centar je brzo sravnjen sa zemljom.
 Ratni brod Šlezvig Holštajn potom topovima gađa poljsko skladište municije na poluostrvu Vesterplate kod Gdanjska. Hitler objavljuje početak rata protiv Poljske.

"Poljska je večeras prvi put napala našu teritoriju i njihova regularna vojska je otvorila vatru. Od jutros u 5.45 minuta uzvraćamo. Na bombe ćemo odgovoriti bombama."
 Lažni napad povod za rat procitajte ...Pre 74 godine počeo Drugi svetski rat procitajte...

1945. - Skupština Srbije usvojila je Zakon o administrativnoj podeli Srbije, čime su uspostavljene autonomne pokrajine Vojvodina i Kosovsko-metohijska oblast.
Više na sajtu Arhiv Jugoslavije 

1961. - U Beogradu je počela Prva konferencija šefova država i vlada nesvrstanih zemalja kojoj su prisustvovali predstavnici 25 zemalja i 40 antikolonijalnih i oslobodilačkih pokreta. Posle šest dana rada, skup je usvojio dokumente o principima nesvrstavanja kao nezavisnog vanblokovskog činioca.
Prva konferencija šefova država i vlada nesvrstanih zemalja

Jula 1956. na Brionima su se sastali Tito, Naser i Nehru i u izjavi povodom sastanka potvrdili 10 principa usvojenih na Bandunškoj konferenciji i uočili da "sukobi i zategnutost koji postoje danas u svetu dovode do straha i strepnje i u sadašnje vreme i u odnosu na budućnost". Za ovaj "strah" (koji ometa "uspostavljanje čvrste osnove za mir") je rečeno da "podela današnjeg sveta u moćne blokove zemalja ima tendenciju" da ga učini trajnim
Beogradska konferencija neangažovanih. Nesvrstanost, Jugoslavija 1918-88, Tematska zbirka dokumenata, B. Petranović, M. Zečević

1963. - Otvoren stadion FK Crvena zvezda, popularna "Marakana".  Tog 1. septembra 1963. godine Crvena zvezda je ugostila Rijeku i pobedila sa 2:1. Tokom njene bogate istorije, na Marakni su odigrane mnoge antologijske utakmice koje će ostati u sećanju Zvezdinih navijača, ali i ljubitelja fudbala u Srbiji.

Prvi gol na Zvezdinoj "Marakani" postigao je Trifun Mihajlović, u susretu pionira Crvene zvezde i Jedinstva iz Zemuna, predigri prvenstvenog meča sa Rijekom. 
Prvi zvanični, prvoligaški, pogodak delo je Riječanina Vukoja, dok je prvi gol za seniorski tim Crvene zvezde postigao Dušan Maravić, na istoj utakmici.
Ovaj stadion bio je popriše mnogih istorijskih utakmica važnih za Crvenu zvezdu, ali i za srpski i evropski fudbal.
Više na sajtu FK Crvena Zvezda

1993. - U Ženevi su propali pregovori o okončanju 17-mesečnog rata u Bosni i Hercegovini, pošto su predstavnici bosanskih Muslimana odbacili mirovni plan međunarodnih posrednika.
  
2007. - Umrla Milica Jovanović, balerina, prvakinja Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, baletski pedagog, koreograf, baletski kritičar i istoričar (Beograd, 26.2.1932 - Beograd, 1.9.2007)

Po završetku baletske škole, Jovanovićeva je u Narodno pozorištu došla 1950. godine. Bila je Odeta u "Labudovom jezeru", zvezda Danica u "Ohridskoj legendi", Mirta u "Žizeli", Jela u "Djavolu sa sela"...
Od 1961. godine bila je pedagog-repetitor, a potom se bavila i koreografijhom. Usavršavala se u Parizu i Londonu. 
Na studijama u Moskvi je bila od 1966. godine, gde je na državnom Institutu pozorišne umetnosti diplomirala i doktorirala, stekavši zvanje istoričara baleta. 
Sedamdesetih godina bila je direktor Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu. Od 1965. bavila se i baletskom kritikom i publicistikom. 
Objavila je više knjiga, od one o prvih sedamdeset godina baleta u Narodnom pozorištu do poslednje posvećene koreografu Dimitriju Parliću.

2013.  - “JAT” odlazi u istoriju.  Nacionalna avio-kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata “Etihad airways”, od 1. septembra preuzeće poslovanje srpske nacionalne kompanije “JatAirways”.

“JAT” odlazi u istoriju17. Juna 1927, osnovano je Društvo za vazdušni saobraćaj "Aeroput" čiji je naslednik Jat Airways. Ovo je i datum kojim se obeležavaju počeci civilnog vazdušnog saobraćaja u našoj zemlji. Dvadeset godina kasnije, 1. aprila 1947. godine, poleteli su avioni na prvim posleratnim linijama kompanije koja je dobila ime "Jugoslovenski Aerotransport".
Jugoslovenski Aerotransport promenio je svoje ime u Jat Airways 8. avgusta 2003.
2013. Prema Sporazumu o strateškom partnerstvu, potpisanom 1. avgusta, kompanija iz Emirata postaće vlasnik 49 odsto kapitala domaćeg avio prevoznika, čije će ime biti rebrendirano u “Air Srbija”.
Izvor: Istorijat JAT-a i današnja vest “JAT” odlazi u istoriju 1. septembra

2013.Reprezentativke Srbije Sestre Moldovan i Starović osvojile četiri medalje u jednom danu na Svetskom prvenstvu u kajaku i kanuu na mirnim vodama u Kazanju.
Reprezentativke Srbije Sestre Moldovan i Starović osvojile četiri medalje
Poslednjeg dana kajakaškog takmičenja na Univerzijadi u Kazanju tri srpske posade veslale su u četiri disicpline i ostvaren je maksimalan učinak. Osvojene su četiri medalje: srebro i tri bronze.
Nikolina Moldovan je osvojila bronzanu medalju u olimpijskoj disciplni k-1 200m. 
Drugu medalju za Srbiju, srebrnog sjaja, osvojila je ženska postava u sastavu Nikolina i Olivera Moldovan u disciplini k-2 200m.
Treće odličje za srpski univerzitetski kajakaški tim, bronzanog sjaja uzela je Milica Starović u olimpijskoj disciplini k-1 500m.

U četvtom finalu, drugom za ženski dvosed Nikolina i Olivera Moldovan, u olimpijskoj disicplini k-2 500m osvojena je bronzana medalja.
Izvor : Vesti -online


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...