Уго Чавез Фриас, Почивај у Снази


Eres de los muertos que nunca mueren!

Уго Чавез Фриас, са џепним издањем Венецуеланског устава

By Daniel Patrick Welch
Шта је овај човек значио и шта још увек значи за глобални југ и за све оне који теже ка бољем путу за човечанство, не може се довољно нагласити. Ја готово немам речи да опишем колико сам тужан. Један део мене само жели да се склупча и буде тужан, али истовремено осећам да је од изузетног значаја да пронаћем речи и да их разгласим, говорећи их опет и изнова. Viva Comandante Chavez! Viva la revolucion! Viva el socialismo bolivriano!! ( Живео Командант Чавез! Живела револуција! Живео боливаријански социјализам!)
Ово је застрашујући и рањив тренутак за народ Венецуеле и за било кога ко би се одупрео империјалистичкој агресији. Реакционарске снаге предвођене Сједињеним Америчким Државама су већ више пута покушале да покрену пуч против Чавеза, а несумњиво нешто покушавају истог овог тренутка. Иде им вода на уста на саму помисао критиковања једног од највећих симбола отпора, и свако коме је стало да се супротстави империји треба бити у стању високе приправности.

Ово није параноја или обична реторика. Па иако је документован случај рака био питању, не би ме зачудило да су та копилад имала неког учешћа у томе. Срање које су покушали против Фидела је скоро за неповеровати, али је добро документовано. Како год, вечна будност и тако то... Штитови горе, људи! Ускоро ћемо бити изложени правом цунамију будалаштина у америчким новинама, као део предвидљиве и дуготрајне кампање да се дестабилизује Венецуела и подрије народна револуција. НЕ ДАЈТЕ СЕ ЗАВАРАТИ!
Американци, иначе у дубоком сну, врло брзо знају да прихвате глупости које наша влада шири док распирује преврате и немире широм хемисфере и света. Гватемала, Хондурас, Никарагва, Колумбија, Панама, Хаити, Доминиканска Република, Чиле... листа је бескрајна... скоро па и нема земље коју САД није покушала да зајебе у покушају остваривања своје империјалистичке агенде - БЕЗ ОБЗИРА КО ЈЕ У БЕЛОЈ КУЋИ, без обзира на своју расу, партију, или такозвану 'филозофију'. Овако та машина функционише -- држите очи, ум и срца отворене.
Заправо, често баш када је такозвана ''левица'' на власти (ма како смешан тај појам био за некога ко обраћа пажњу) реакционарске снаге покушавају да ушуњају брзу победу, како би рекли - под окриљем мрака. Сви сценарији који круже су мокар сан десног крила, а били би незамисливи без покрића ''демократије''.
На глобалном нивоу, наравно, ствари су још горе. Не може се негирати криминалитет америчке владе према сувереним нацијама сопствене хемисфере, и нема тог Белог Качкета довољно великог да би ми изгледали као добри момци. Влада САД-а и снаге које она представља једноставно, трагично и доследно биле су на погрешној страни у сваком могућем тренутку.
Муамер Гадафи и Уго Чавез
Сада је време да се те разлике између ''нас'' и ''њих'' изоштре и разгласе. Империјализам, капитализам, Силе Које Јесу - како год желите да их назовете, напредују путем подстицања лажног ''јединства'', док у исто време сеју неслогу по било којем питању од било каквог значаја. Сада је време за јединство и солидарност са онима који се још увек одупиру империји, на овој хемисфери, али и широм света. Америчке и НАТО војне машине окружују планету као подмукле хоботнице какве јесу, и свако на путу глобалне доминације ће бити сломљен. То значи убијен ако је неопходно, као и сатанизован, жртва сплеткарења, нападнут, манипулисан, уплашен и под претњом потчињен. Људи који не схватају ово, себе дефинишу против огромне већине светске популације, за коју заправо постоји стварни свет изван корпоративно-улизачког медијског мехура у коме Американци живе и спавају-углавном спавају.
Реколонизација Африке, планирано и брутално уништење Либије, финансирање, наоружавање, обука и покриће за номинално исламистичке силеџије - све то открива цинизам и ароганцију који су раздражујуће познати већини грађана ове хемисфере, ван америчких граница. Једноставно говорећи - прошлост се понавља изнова и изнова, овај пут са исламистичким уместо марксистичког антихероја у реакционарној нарацији - осим, наравно, када су то "наши кучкини синови".

Биће ту још борби које долазе, још станица за овај исти воз, још лекција које требају бити научене, заборављене, игнорисане и послушане. Али бес и очај које осећамо је важно изразити у свој својој сировој снази. Слогани су сасвим у реду када нам је срцу тешко - често су једино што можемо постићи у том тренутку. Дакле, ево: САД, држи своје крваве, злочиначке руке подаље од Венецуеле и држи своје силеџије и шпијуне подаље од глобалног југа! Ово је тест народе... на којој страни глобалне борбе се ви налазите?

Наставите марширати, ударати, борити се, причати, убеђивати, бранити, подржавати --- то је од кључног значаја у овом тренутку. Ni un paso atras, nisiquiera para coger impulse! Te queremos, Comandante Chavez! Eres de los muertos que nunca mueren. ЖАЛИТЕ ЗА МРТВИМА и ПАКЛЕНО СЕ БОРИТЕ ЗА ЖИВЕ!
Превела са енглеског Ана Тсивдари
                                   

                   "Work Like Chavez" Produced by Agent of Change, Cuts by DJ ILLANOIZ.

                                                                      

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...